Monday, July 23, 2012

ramazanın valgeçilmez güllaç tarifi





Merabalar arkadaslar bilirsınız ki ramazan ayının vazgecilmez tatlarından biri güllaçtır . bugun sizlere güllacın tarıfını vericem aslında ben güllacı cok fazla sevmem icinde cok yogun bır miktarda sür var çünkü ve sütle hiç aram yoktur :) ama böyle resimde bakdıgım zamanda agzım sulanmıyorda degıl hanı :) birz güllac hakkında bilgi edınelım ve tatlımızın malzemelerıne gecelım .. güllaç bilirsiniz ki osmanlı mutfagından günümüze kadar gelmiştir özelligini kaybetmeden güllaç osmanlıda ferahlatıcı olarak bilinir nedenıde içinde gülsuyu olmasıdır . Güllacın vücudumuzada yararları var içerisinde protein , B ve E vitamınleride içerdigi için bagışıklık sıstemımızde güçleniyor.. Bir güllacın iyi olup olmadıgını anlamak için ilk önce renginin beyaz olması gerekır kenarları ve ortası aynı kalınlıkta olmalı ve bol malzemelı olmalı .. sakın sararmıs güllacları yemegın bu güllacın bayat oldugunu gösterir .. içerisinde süt oldugu için cok fazla bekletmeden tüketmenızı oneririm .. şimdide malzemelerle yapışısına gecelim :)

             Malzemeler:

 10 adet güllaç yufkası

1,5 litre süt

3 su bardağı toz şeker

1 paket şekerli vanilin


           Süslemek için:
nar taneleri

file badem

file şam fıstığı

kiraz şekerlemesi (her dilim için 1 adet)


           










               Yapılışı :




  • Süt ve şeker orta harlı ateşte kaynatılır kaynadıktan sonra içerisine vanilya eklenir. bir tepsi yardımıyla güllacın yapraklarını tek tek ıslatın unutmayın kaynattıgınız sut hepsıne yetmek zorunda ve yufkaları tepsıye parlak kızmı ste gelıcek şekılde dızersenız daha ıyı olabılır. bütün yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin. şimdi ıslattıgız 5 yufkayı ıster tepsıye ıster borcama yayın ve bolca badem serpın bu sızın ıstegınıze gorede degısebılır ıstersenız cevız veya şam fıstıgı ama ben bademı daha cok yakıstırıyorum kalan yufkalarıda tekrar uzerını kapatın ve tepsıde kalan sutu tekrar uzerıne dokun dolapda bekletın .. servis edıcegınız zaman sam fıstıgı ve nar tanelerıyle susleyın tabı gene sızın ıstegınıze baglı evde olan malzemelerlerde susleyebılırsınız :) afıyet bal şeker olsun ..







No comments:

Post a Comment